Tindras valpar har kommit!

Igår morse började Tindras värkarbete och hon kämpade på under dagen med regelbundna värkar. Vi boade in oss i lugn och ro i rummet där Tindras valplåda står. Framåt kvällen tilltog värkarna och vid 01 inatt så började Tindras krystvärkar och vattnet gick, men det kom ingen valp. Värkarna var oregelbundna och inte så starka så jag var lugn och väntade. Men när det hade gått två timmar med krystvärkar började bli lite orolig. Det hade dessutom börjat sippra mörkgrönt fostervatten vilket tyder på att moderkakan börjar lossna och då kan valpen få syrebrist. Jag ringde till Strömsholms djursjukhus och de ville att vi skulle komma in, ifall någon valp låg fel eller något annat var galet. Valparna behövde komma ut!

Jag tog med mig en krystande Tindra, handdukar och diverse saker, ifall valparna skulle komma på vägen, och en liten låda att ta hem valparna i. Klockan var 03.45 och jag var allt annat än lugn. Husse fick vara hemma hos resten av gänget så jag fick köra själv. Vi har en timmes bilresa till Strömsholm och det gick bra. Tindra är helt enorm. Hon satt bredvid mig på golvet och flåsade mellan värkarna. Hon tittade trött på mig med sina stora bruna ögon, som om hon förstod att nu skulle hon få hjälp.

Väl där så började de med att röntga Tindras mage för att se hur många valpar det var och om någon av dem låg i fel läge och blockerade. De kunde se att det var sex valpar och ingen av dem låg tokigt.

Veterinären och jag diskuterade om Tindra skulle snittas eller om hon skulle få värkstimulerande dropp för att få ut valparna. Vi enades om att börja med droppet och ge det en chans innan de gjorde kejsarsnitt. När sköterskan kom för att sätta kanyl och dropp på Tindra så kämpade hon med en krystvärk och ut kommer en tagen liten kille. Han var alldeles gyllene i färgen och så fort han kom ur sina hinnor, sitt fostervatten och fick luft så piggnade han till direkt och började tutta på Tindra.

Ja sedan kom de av bara farten och inom loppet av 1 timme och 40 minuter hade hon fött sex valpar helt själv. Fina duktiga Tindra!
Vi pustade ut och packade ner vaparna i lådan och styrde kosan hemåt igen Tindra och jag.

Väl hemma såg det ut som Tindra funderade över vad som hade hänt.


Sedan började hon pyssla om sina små barn.


Så här ser kullen ut:
05.30 Hane röd 268 g
05.35 Tik svart 260 g
05.58 Hane brun 258 g
06.07 Tik svart 240 g
06.53 Tik brun 259 g
07.07 Tik brun 238 g

 

Alla sex valpar är pigga och alerta. Och jättefina!

Tindra är så stolt....


.....och väldigt trött.


Den lilla killen, som fick en tuff start i livet, kryper upp och lägger sig nära bästa mamma Tindra.

Nu är allt fridfullt här hemma. De tre nyblivna mammorna Nova, Nala och Tindra har full respekt för varandra och det fungerar jättebra. De har varsitt rum som de boar i med sina barn. Och vi kan bara njuta av alla härliga valpar som har fötts under de senaste 16 dagarna.
Valplycka.......


Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Emily og Simon » Får vi lov att presentera!:  ”Fantastiske navn! Flott med en gjeng greske guder og gudinner! <3”

  • Emily Luthentun » Debbies ungar vidgar vyerna!:  ”Så fint å se at de vokser og nå har øynene åpne! Nydelig valper!”

  • Helle Jørstad » Här händer det grejer!:  ”Hvilke fine og artige gledesspredere! Det er du og! Takk for at du deler med oss..”

  • Eva Ekerhov » Tjockisarna!:  ”Sju hjärtegullisar❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️”

  • Kim och LE » Tre dagar gamla:  ”Så fina! Vad skönt att det gick bra. Vi och vår Selma hälsar.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln