Nala har blivit mamma!

Sent på påskaftonskvällen märkte vi att Nala inte var sig lik och jag förstod att hennes värkarbete hade satt igång. Det var bara att förbereda sig inför natten med madrass bredvid Nala i valplådan. I vårt sovrum huserar ju Nova med valpar nu, så Nala får bo i ett annat rum.

Men värkarana var inte så intensiva och när morgonen kom hade vi sovit en del både Nala och jag utan att några valpar hade annonserat att de ville ut. Under gårdagen tilltog hennes värkar och jag var övertygad om att de skulle komma under natten. Men vi fick vänta ända till morgonen innan det var dags för Nala att krysta ut sina valpar.

Hon var fantastiskt duktig och tålmodig. Den första valpen hade en tuff start. Den kom med fötterna först, vilket i och för sig inte är ovanligt. Men valpens hinnor hade redan spräckts och den kom utan hinnor och fostervatten. Det blir liksom mothårs utan bra glidmedel, dessutom ska den bana väg för resten av gänget.

Nala kämpade på och jag hjälpte till när Nala hade krystvärkar så att den lille skulle komma ut. Nala sa inte ett pip fast det var så jobbigt. Det var en blå hane som tittade ut först, han var lite medtagen men hämtade sig snabbt så snart slemmet var borta och han kunde ta sina första andetag.


Sedan kom två valpar till i rasande fart och inom tretton minuter var tre valpar födda. Jag tror inte att Nala fattade någonting först, hon låg bara på sidan och krystade. Men när jag hade lagt tre valpar till henne för att dia och hon hörde deras pip så började hon pyssla om dem lite försiktigt.

Efter ytterligare en timme kom två valpar till och nu hade Nalas modersinstinkter vaknat till liv ordentligt. Hon fixade och donade, tog hand om moderkakan och valpen som om hon inte hade gjort annat.


Sedan var Nala helt slut och passade på att vila lite.


Jag bäddade rent och ordnade frukost på sängen. Sedan la sig friden i valplådan och vi kunde pusta ut.


Så här ser kullen ut:
07.10 Hane blå 190 g
07.17 Hane sandfärgad 194 g
07.23 Tik blå 220 g
08.25 Hane blå 224 g
08.42 Tik sandfärgad 230 g

Alla valpar är starka och fina.


Den nyblivna mamman tar igen sig och pysslar om sin små.


Det är noga med rengöringen.


Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Emily og Simon » Får vi lov att presentera!:  ”Fantastiske navn! Flott med en gjeng greske guder og gudinner! <3”

  • Emily Luthentun » Debbies ungar vidgar vyerna!:  ”Så fint å se at de vokser og nå har øynene åpne! Nydelig valper!”

  • Helle Jørstad » Här händer det grejer!:  ”Hvilke fine og artige gledesspredere! Det er du og! Takk for at du deler med oss..”

  • Eva Ekerhov » Tjockisarna!:  ”Sju hjärtegullisar❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️”

  • Kim och LE » Tre dagar gamla:  ”Så fina! Vad skönt att det gick bra. Vi och vår Selma hälsar.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln