Nova har gjort BPH

Det var faktiskt riktigt fint väder i torsdags när vi begav oss till Nykvarn för att få Nova mentaltestad. Det var en fantastisk upplevelse att få se hur hon reagerade i olika situationer och löste problemen som uppstod på vägen.

 

Tidigare i maj gjorde vi samma test på Tindra och Nala (en kortare sammanfattning om deras tester kommer snart). God mentalitet är något som jag tycker är oerhört viktigt när hundarna ska gå i avel. Och även om jag själv tycker att våra tikar är mentalt stabila så är det jätteintressant att få en riktig bedömning gjord. Därför blev jag jätteglad att SKK nu har utarbetat BPH och att vi kan få våra hundar bedömda i Nykvarn som bara ligger tre mil från oss. Bedömningen utförs på sju olika klubbar geografiskt spridda över landet.

BPH betyder Beteende och personlighetsbeskrivning hund.

 

Du kan ha glädje och nytta av att få din hund BPH-beskriven. Beskrivningen tar omkring 40 minuter och innehåller åtta olika moment, varav ett (skott) är valfritt. Syftet är att få en bild av hur hunden reagerar på och hanterar olika situationer. Det handlar bland annat om att möta främmande personer, att leka, leta efter mat och att stöta på överraskningar.

 

Så här beskriver SKK vad BPH är:

BPH är en beskrivning vars syfte är att bidra till ökad kunskap om hundars mentalitet. Den vänder sig såväl till uppfödare som vill få en bild av mentaliteten hos de hundar som ingår i avelsarbetet som till den enskilda hundägare som vill lära sig mer om den egna hundens mentala kapacitet. Med hjälp av BPH ökar möjligheten att identifiera de individer som utmärker sig positivt och har de egenskaper vi vill se hos våra hundar.

Det var en testledare med i alla moment som visade och berättade hur allt skulle gå till. Det var också en person som gjorde själva bedömningen, han stod på ca tio meters avstånd. Sedan fanns det också åskådare som bara ville se hur det gick till.

Här följer de sju olika momenten och en liten beskrivning av Hur Nova reagerade.

 

1. Främmande person

Här beskrivs hundens kontaktbenägenhet med en främmande person och hundens tendens till oro och/eller undvikande beteenden, hundens behov av att hävda sig eller att visa underkastelse mot testledaren samt om hunden avvisar umgänget med aggression.

 

Nova skuttade glatt med testledaren när hon tog kopplet, kallade på Nova och gick iväg. Hon tyckte att det var helt okay med närkontakt. TL strök Nova över ryggen, lyfte ett framben, tittade på en baktass och kollade på tänderna.

2. Föremålslek

Både hundägare och testledare leker med hunden. Momentet har två syften, dels att dokumentera lusten till föremålslek, dels hundens allmänna attityd i leken vilken inte behöver ha direkt koppling till intresset för föremål.

I det här momentet lekte Nova jättemycket! Vi hade med oss en mjukisräv med pip i svansen, den tycker Nova är superrolig att jaga med. Hon lekte också fint med deras testleksak, både själv och med testledaren.

Här väntar Nova på nästa moment. Testledaren är på väg att gömma mumsiga köttbullar.

3. Matintresse

Hunden får prova att ta godbitar, såväl egna favoriter som av standardiserad modell, ur burkar vars lock antingen är öppna eller olika hårt åtskruvade. Syftet är dokumentera hur mycket hunden är villig att jobba för att nå sina matbitar och hundens allmänna intresse för mat.

 

Nova skuttade glatt fram och åt upp de två bitarna som var tillgängliga i burk nr 1. Sedan krävdes det lite klur för att få tag i burk nr 2 så Nova kollade även in burk nr 3 som hade ett lock åtskruvat så att det inte skulle vara möjligt att komma åt godbitarna.

Hon krafsade lite på 3:an och återgick till 2:an där hon lyckades klura ut hur hon ska få tag i bitarna. Åter till 3:an, hon ger inte upp utan jobbar systematiskt med att försöka få tag i bitarna. När tiden är ute skruvar vi upp locket för att Nova ska få även de sista bitarna.

4. Överraskning

En silhuett av en person i halvfigur reses hastigt upp 3 meter framför hunden när den kommer gående. Här iakttas och dokumenteras exempelvis hur arg och rädd hunden blir men också hur lätt den har att övervinna en negativ känslomässig upplevelse. Den tredje delen som dokumenteras är hur hunden klarar av att promenera förbi halvfiguren.

 

Här var Nova mycket coolare än vad jag hade förväntat mig. När gubben flög upp stannade hon och blev passiv. Hon bara stod still en stund sedan kissade hon en skvätt och smög fram för att hälsa på den konstiga figuren. Bra jobbat!

5. Skrammel

En metalltrumma med en kedja i genererar ett högt skramlande ljud som startar när hunden närmar sig. Hunden får upptäcka, undersöka och passera förbi trumman. Syftet är att undersöka hundens rädsla för ljud.

Skramlet var lite läskigare. Nova reagerade likadant med passivitet men hon gick inte fram självmant och kollade utan vi fick hjälpa till och undersöka metalltrumman. Då klev också Nova fram och sedan var det hela ur världen.

6. Närmande person

En person klädd i kappa, bredbrättad hatt och mörka solglasögon närmar sig långsamt hunden i etapper. När personen kommit inom ett visst avstånd vänder den sig om och står stilla. Hunden släpps fram för att undersöka och ta kontakt. Momentet ska mäta hundens reaktioner i möte med människor i situationer som ur hundens perspektiv kan upplevas som avvikande.

Även i detta moment var Nova först passiv. Hon iakttog den konstiga figuren och nosade runt lite i gräset. När figuren kom nära och pratade snällt med Nova upptäckte hon att det var en vanlig människa som hon gärna ville hälsa på. 

-Matte det är lugnt. Hon är snäll.

7. Underlag

Hunden och föraren går över två olika sorters underlag. Syftet är att mäta eventuell rädsla för att gå på annorlunda underlag.

 

Det första underlaget var av metall i form av en vippbräda. Nova tvekade ytterst lite och trampade sedan över med mig fram och tillbaka.

Det andra underlaget var "vågig" plast som är lite instabilt att gå på. Nova tyckte att det var aningen konstigt, hon tvekade först med sedan följde hon med mig över.

8. Skott (valfritt moment)

Två skott avlossas cirka 50 meter från ekipaget, ett när hund och förare är i rörelse, ett när de står still. Syftet är att dokumentera eventuell reaktion vid skott.

 

Skotten var inget problem över huvud taget. Nova reagerade ytterst lite.

Efter bedömningen avslutade vi med att leka en stund med räven. Testpersonerna som var med tyckte att Nova var en jättehärlig och rolig tjej, som gjorde fin reklam för sin ras genom att vara trygg, positiv och glad.

 

Efter att hunden har genomgått samtliga moment gör beskrivaren en sammanfattning av hundens agerande. Avsikten är att ge en mer övergripande bild av hunden, till exempel om den är trygg, glad i människor, energisk etc.

 

I Novas sammanfattade beskrivning fick hon höga poäng på:

Glad i människor

Positiv attityd

Trygg

Lekfull

 

Gissa vem som kommer och tittar vad jag skriver och ber om att få sitta i knät och bli klappad? Världens gulligaste Nova!

Etiketter: nova bph

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Emily Luthentun » Debbies ungar vidgar vyerna!:  ”Så fint å se at de vokser og nå har øynene åpne! Nydelig valper!”

  • Helle Jørstad » Här händer det grejer!:  ”Hvilke fine og artige gledesspredere! Det er du og! Takk for at du deler med oss..”

  • Eva Ekerhov » Tjockisarna!:  ”Sju hjärtegullisar❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️”

  • Kim och LE » Tre dagar gamla:  ”Så fina! Vad skönt att det gick bra. Vi och vår Selma hälsar.”

  • Agneta och Morris » Tre dagar gamla:  ”Grattis syrran till fina valpar! Och så klart är du bästa mamman. Kram från Smul..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln